Vijf duurzame tips voor een warme winter

Op koude winterdagen zult u zich misschien afvragen hoe u zich aan die ‘groene’ voornemens gaat houden, zonder aan behaaglijke warmte en comfort in te moeten boeten. Als u na een koude fietstocht lekker thuis komt van uw werk, is het immers erg makkelijk om de thermostaat een graadje omhoog te zetten of de verwarming eens vol open te draaien. Hoewel de verwarming van uw huis de komende jaren voor een belangrijk deel afhankelijk zal blijven van ‘grijze’ fossiele brandstoffen als aardgas, zijn er gelukkig wel diverse manieren om uw energieverbruik in de wintermaanden terug te dringen. Meestal vereisen deze maatregelen niet veel meer dan een kleine aanpassing in de dagelijkse gewoonten. We zetten vijf tips voor u op een rijtje, zodat u zowel euro’s als het milieu kunt besparen.

1. Maak uw huis wintervast

Zorg ervoor dat de tochtstrips rond deuren en ramen adequaat zijn aangebracht en in goede staat zijn. Controleer de isolatie van de zolder; kunt u de aftimmering zien, dan is de kans groot dat u meer isolatie nodig heeft. Warme lucht stijgt op en u kunt dus veel warmte weglekken via de zolder. Een goede isolatie van uw huis kan gerust zo’n 20 tot 30 procent op de gasrekening schelen. Zorg daarnaast voor goed sluitende tussendeuren, zodat u geen warmte verliest als de buitendeur opengaat. Dicht naden en kieren, maar let wel op adequate ventilatie.

2. Kleed u op het seizoen

“Iedere winter valt het me weer op hoe slecht mensen gekleed zijn op het koude seizoen. Het lijkt wel of mensen denken dat comfort en modebewust niet met elkaar samengaan,” aldus bekend modeblogger Diane Artzberger. “Je kunt er modieus uitzien en tegelijkertijd warm blijven door meerdere lagen kleding te dragen en te kiezen voor stoffen als kashmirwol of fleece. Ook een leuke coltrui, cardigan of hoodie sweater kan prima.” Als u goed gekleed bent, heeft u het minder snel koud en kan de thermostaat gerust een graadje lager, wat op de lange duur flink kan besparen.

3. Een programmeerbare thermostaat

Door gebruik te maken van een programmeerbare thermostaat kunt u ervoor zorgen dat de verwarming op onnodige momenten automatisch uitgeschakeld wordt. Denk hierbij aan nachtelijke uren en tijden dat u op het werk bent. Eventueel kunt u de programmering dusdanig aanpassen, dat de verwarming een half uur voor thuiskomst aanslaat, zodat u toch lekker warm kunt thuiskomen. Met een programmeerbare thermostaat hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het vergeten van de thermostaat; het huis is altijd op de gewenste (en benodigde) temperatuur.

4. Maak het gezellig

Ouderwets gezellig kan energie besparen. Zet als het koud is de verwarming laag en breng middels kaarsjes en (indien mogelijk) haardvuur zowel sfeer als warmte in de woning. Verwarm uzelf met behulp van warme dekens en dikke pantoffels. Zet daarnaast een flinke bak warme chocolademelk of thee. Neem wel veiligheidsregels in acht; laat geen haard- of kaarsvuur branden zonder dat er iemand overzicht houdt en houd brandbare zaken als dekens uit de buurt van het vuur.

5. Maak gebruik van de natuur

Zaken als een zonneboiler zijn niet voor iedereen weggelegd, maar vrijwel iedereen kan op een zonnige dag de lamellen openzetten. De zonnestralen zullen, ook in de winter, het huis opwarmen en daarmee de verwarmingskosten omlaag brengen. Maak gebruik van uw omgeving; snoei bladeren of takken in de tuin die het zonlicht blokkeren. Zet geen huizenhoog hek neer; hiermee verkort u ook de uren dat u in de zomer van de zon kunt genieten. Daarnaast is het funest voor planten en bloemen in uw tuin, die graag zon zien.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This