Als het op verlichting aankomt, krijgt de badkamer van alle ruimtes verreweg de minste aandacht. In de meeste gevallen wordt volstaan met een enkele plafondlamp, die al het ‘werk’ mag doen. En dat terwijl een adequate badkamerverlichting een grote aanwinst kan zijn. De badkamer is tenslotte de ruimte waar we de dag zowel beginnen als afsluiten. En waar we dat eerste het liefst zo efficiënt mogelijk doen, doen we dat laatste het liefst in een ontspannen sfeer. Een goede badkamerverlichting houdt rekening met zowel functie als sfeer, maar is daarnaast bovenal ook veilig.
De verschillende lichtzones
Een goed verlichtingsplan voor de badkamer houdt rekening met verschillende functies van de verlichting. Voor badkamerverlichting definiëren we de volgende drie functionaliteiten:
- Functionele verlichting: deze verlichting krijgt de hoogste prioriteit en dient om uw gezicht te verlichten tijdens het opmaken en wassen ervan. Een veelgemaakte fout is het ophangen van een plafondlamp direct boven de spiegel. Dit zorgt voor schaduwval op het gezicht, wat de dagelijkse werkzaamheden bemoeilijkt. Een diffuse en gelijkmatige verlichting aan beide zijden van de spiegel zorgt voor een goede belichting van het gezicht. Voor de douchecabine is vaak geen aparte verlichting nodig, maar als u een grote badkamer of donker douchescherm heeft, kan het lonen een plafondlamp te installeren.
- Achtergrondverlichting: de achtergrondverlichting is de badkamerverlichting die het natuurlijke licht vervangt op tijden dat de zon niet schijnt. Meestal wordt deze verlichting voorzien door een enkele plafondlamp in het midden van de badkamer. Door wat creativiteit toe te passen (dimmers, kleur), kan de achtergrondverlichting wanneer gewenst worden omgetoverd tot sfeerverlichting. Ideaal voor het bad na die lange werkdag.
- Accentverlichting: een kleine spot kan gebruikt worden om een bijzonderheid aan de inrichting te accentueren. Denk bijvoorbeeld aan mooi tegelwerk of een kunstwerk. Een andere mogelijkheid zijn wandlampen, die de ruimte lokaal wat extra ‘warmte’ geven.
Veiligheid
Omdat de badkamer een natte ruimte is, is het van groot belang dat de veiligheid in acht genomen wordt. Alle stekkers en stopcontacten in de badkamer moeten van randaarde zijn voorzien en het moet onder geen beding mogelijk zijn dat losstaande lampen bijvoorbeeld in het bad vallen. Om de veiligheid te standaardiseren, is de internationale IP-norm (International Protection) in het leven geroepen. De veiligheid en waterdichtheid van alle armaturen wordt uitgedrukt in IP; hoe hoger, hoe veiliger. Om de veiligheid te garanderen en het u makkelijker te maken, is de badkamer in een viertal zones opgedeeld, die ieder een eigen veiligheidsniveau vereisen:
- Zone 0: binnen de ruimte van het bad of de douchebak. Verlichting hier
wordt sterk afgeraden, maar als u er toch voor kiest, zorg dan voor een minimale IP-waarde van 67.
- Zone 1: tot 2,6 meter vanaf de grond, boven douche en bad. De breedte wordt bepaald door de breedte van douche of bad. IP-waarde: minimaal 44. Boven de 2,6 meter volstaat IP-21.
- Zone 2: de eerste zone buiten de douchecabine of badkuip bevindt zich als een ring om deze ruimtes heen. De breedte is 60 centimeter, de hoogte 2,6 meter. IP-waarde: minimaal 44. Boven de 2,6 meter volstaat IP-21.
- Zone 3: de overige ruimte, rondom de wasbak en/of het badkamermeubel. IP-waarde: minimaal 21.
Een vakman inschakelen
Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!
Veel gebruikte inbouwspots, spatwaterdicht en geschikt voor boven de douche of het bad in zone 1.