Gevelisolatie

Er zijn diverse manieren om gevelisolatie aan te pakken; het isoleren van een bestaande spouw, het isoleren aan de binnenzijde middels een voorzetwand of het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant. Isolatie aan de buitenzijde van de gevel levert het minste vochtproblemen op, maar is tevens het duurst. Het verdient zich vanwege deze kosten in ongeveer vijftien jaar terug. Bijkomend voordeel is dat uw gevel gelijk compleet gerenoveerd is, wat de waarde van uw huis significant kan laten toenemen. Plaatst u een voorzetwand aan de binnenzijde, dan kunt u tevens binnen 3 jaar uw investering terug verdienen. Wees bij deze methode echter altijd zeer bedacht op vocht en houd er rekening mee dat uw woonruimte afneemt. Vraag om advies bij een erkend bedrijf alvorens u zelf uw muur van binnen uit isoleert.

De beste keuze is vooralsnog de opvulling van een huidige spouw. Dit levert iets minder besparing op dan buitenwand-isolatie en stelt de constructie van de buitenmuur bloot aan de elementen. Toch is deze methode het meest kosten-efficiënt, omdat het zichzelf met name vanwege de lage kosten binnen slechts drie jaar terugverdient. Vergeet niet dat u ook de kozijnen en de voordeur aan kunt pakken voor extra winst.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is gericht op het isoleren van de lege ruimte tussen het binnen- en buitenblad. Een wijdverbreide mythe is dat deze ruimte leeg voldoende isoleert. De werkelijkheid is compleet anders; een ongevulde spouwmuur isoleert ongeveer even sterk als een laag isolatiemateriaal van slechts een halve centimeter dik. Het is dus raadzaam te controleren of ook uw spouwmuur is voorzien van isolatie. Omdat via de buitenmuur vocht naar binnen trekt, is het van groot belang dat u geen (minerale) wol kiest. Niet alleen absorbeert dit materiaal het vocht en verliest het zo zijn isolerende werking, het geeft dit vocht ook door aan de binnenmuur. Hierdoor kunt u problemen krijgen als loslatend behang en schimmelvorming. Om dit te voorkomen, is het dus sterk aan te raden een vochtwerend (hydrofoob) isolatiemateriaal als EPS (piepschuim) in de muur te laten injecteren. De relatie tussen vochtproblemen en spouwmuurisolatie is groot en complex. Het is dan ook van belang dat uw isolatiebedrijf een duidelijk advies geeft met betrekking tot deze factoren.

Kosten gevelisolatie

De kosten en daarmee terugverdientijd van gevelisolatie hangen sterk af van het type isolatie dat u toepast en de uiteindelijke isolatiewaarde (R-waarde). We gaan hier in de berekeningen uit van een gevelopppervlak van 25m2 en een gewenste R-waarde van 1.3. Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat buitenmuurisolatie het duurst is en de langste terugverdientijd heeft. Voor een besparing van €185 per jaar betaalt u eenmalig €2800; een terugverdientijd van 15 jaar dus. Isoleert u een bestaande spouw, dan bent u vaak een stuk goedkoper uit. Voor een geveloppervlak van 25m2 betaalt u eenmalig €450, terwijl u per jaar al €150 bespaart; een terugverdientijd van slechts 3 jaar. Kiest u voor een doe-het-zelf voorzetwand aan de binnenzijde, ga dan uit van dezelfde cijfers als een spouwmuur-isolatie. Laat u dit doen door een bedrijf (aan te raden i.v.m. vochtproblemen), reken dan op een uitgave van €2000 en een terugverdientijd van 13 jaar.

Algemene tips gevelisolatie

  • Denk aan het voegen van eventuele naden tussen muur en kozijn.
  • Zorg dat de spouw goed afgesloten is; regenwater is funest. Zorg voor goede afwatering.
  • Dicht naden met tape.
  • Als de pleisterlaag op de buitenwand beschadigd is, werk deze dan bij.
  • Laat het isolatiemateriaal goed aansluiten: door voegen kan veel warmte ontsnappen.
  • Mits goed uitgevoerd, kunt u met thermische isolatie tevens geluid buiten houden:u slaat twee vliegen in één klap.
  • Heeft u een garage? Isoleer deze dan mee! Doet u dit niet, dan kunt u enorme warmteverliezen lijden. Daarnaast kunt u gevaar lopen vanwege de door de auto uitgestoten koolmonoxide.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This