Vinylbehang

Vinylbehang is een soort behang waarvan de toplaag of het gehele behang bestaat uit vinyl. Dit is een kunststof toplaag. De onderlaag van vinylbehang verschilt. Vaak wordt hiervoor papier gebruikt. Maar ook vinyl op papier of textiel (linnen) wordt als onderlaag gebruikt. In sommige gevallen wordt schuimvinyl of opgeschuimd vinyl gebruikt. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende soorten vinylbehang en de toepassingen ervan. Ook vindt u informatie over het aanbrengen en verwijderen van vinylbehang.

Een veelgebruikte vorm van vinylbehang is vinyl op papier. Deze heeft een gladde bovenlaag en is spatwaterbestendig. Dit maakt het ideaal om vinylbehang in te zetten als behang in de keuken of badkamer. Het behang is eenvoudig te schoon te maken en droogt goed. Vinylbehang voor thuisgebruik is vaak op basis van papier als onderlaag.

Toch kan vinylbehang met papier als onderlaag niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld in een werkruimte waar wordt gewerkt met agressieve stoffen. In dat geval is het raadzaam behangvinyl met textiel onderlaag te kiezen. Dit vinylbehang is sterker en kan uitstekend tegen schrobben. Dit behang wordt veelal toegepast in grote werkruimtes, kantoren maar ook in ziekenhuizen en laboratoria.

Opgeschuimd of gewoon?

Opgeschuimd vinyl is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Afhankelijk van de schuim methode blijven er patronen achter op het behang, wat veel weg kan hebben van sierpleister. Opgeschuimd vinyl verkleurt echter snel in ruimtes waar veel gerookt wordt. Het vinylbehang is echter eenvoudig over te verven met muurverf.

Naast opgeschuimd vinyl kan ook gekozen worden voor ‘gewoon’ schuimvinyl als vinylbehang. Dit type behang bestaat volledig uit vinyl en is tussen de 2 en 3 millimeter dik. De schuimvinyl voelt slap aan, maar dit verbergt echter dat het een hele sterke structuur heeft. Het is daarnaast elastisch en kan goed tegen een stootje. Het is daarnaast ook bijzonder goed te onderhouden en schoon te maken. Schuimvinyl wordt vaak toegepast in sportaccommodaties, ziekenhuizen of andere plekken waar de muurbekleding stevig dient te zijn.

Vinylbehang aanbrengen

Vinylbehang kunt hetzelfde aanbrengen als papierbehang. Verschil is wel dat na het insmeren met lijm het behang omgeslagen dient te worden en strak worden opgerold. Laat de lijm ongeveer tien minuten inwerken, daar vinylbehang kan uitzetten of inkrimpen in de tien minuten. Eenmaal aangebracht bent u verzekerd dat uw vinylbehang geen vocht meer doorlaat. Echter op het moment dat er wordt gekozen voor nieuw (vinyl)behang, zal het huidige behang verwijdert moeten worden. Dit kan met behulp van een stomer. Dit zorgt ervoor dat de vinyl toplaag losweekt, waarna de onderlaag eenvoudig verwijdert kan worden. Mocht dit geen soelaas bieden is het verstandig om het vinylbehang op meerdere plaatsen te perforeren. Hierdoor kan het stoom tussen de toplaag en onderlaag komen, waarna de toplaag vanzelf los zal laten.

In tegenstelling tot ‘gewoon’ papierbehang is vinylbehang vaak een stuk prijziger. Het behang is echter veel steviger en veel beter schoon te houden dan goedkoper papierbehang. Het zorgt ervoor dat behang op veel meer plaatsen aan te brengen is en in principe langer mee gaat. Dit kan een overweging zijn wanneer er twijfel is over het aan te brengen muurbehang.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “Vinylbehang”

 1. Beste,
  Hoe kan men op een simpele manier een behangpapier met rapport dat bijna niet te herkennen is toch terug vinden en op een degelijke manier behangen.

  mvg karel

  Beantwoorden
 2. Ik heb vynyl behang em moet op een betonnen muur behangen nu ben ik bang dat de vlekken er doorheen komen moet ik eerts voortrijd of witten of komt het met dit behang er niet doorheen.
  Vr Gr. Marja

  Beantwoorden
 3. Beste,
  ons vorig behangpapier is (dun) vinylpapier met ‘moirée-effect’ en hangt nog stevig. Is het mogelijk opnieuw te behangen zonder dit te verwijderen?
  mvg, Bart

  Beantwoorden
 4. Ik heb vorige week ook vinylbehang aangebracht op mijn muren thuis. Het resultaat mag er echt wezen. Ben blij dat ik eindelijk een behang heb dat ik zo makkelijk schoon kan maken. Met kleine kinderen is dat echt een uitkomst!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This