Granieten aanrechtblad

Een granieten aanrechtblad staat voor klasse, duurzaamheid en stijl. Graniet is een hard magmatisch gesteente dat in grote hoeveelheden in de natuur voorkomt. Het is een mooie decoratieve steen, die verschillende kleuren en samenstellingen kan aannemen. De kleur van een graniet wordt grotendeels bepaald door de verhouding van de aanwezige mineralen en de daarin aanwezige elementen. Zo zal een graniet die zeer rijk is in kaliumveldspaat een roze tint krijgen, waar een graniet die rijk is in biotiet een donkerder uiterlijk heeft. De prijs van een granieten aanrechtblad is voor een groot deel afhankelijk van de zeldzaamheid van de specifieke graniet. De meerprijzen voor een breder of dikker blad zijn relatief laag. Een granieten aanrechtblad is als geheel wel relatief duur, al vertaalt de hoge prijs zich wel naar een lange levensduur.

Voordelen

 • Variatie: graniet is in een groot aantal varianten verkrijgbaar. Dankzij de lage meerprijs kan er flexibel worden omgesprongen met de afmetingen.
 • Uniek: ieder granieten aanrechtblad heeft zijn eigen uiterlijke kenmerken. Dit geeft uw keuken een uniek karakter.
 • Hard: graniet is zeer hard en daardoor buitengewoon krasbestendig.
 • Hittebestendig: graniet is als magmatisch product zeer hittebestendig.
 • Natuurproduct: graniet is een 100% natuurproduct en is met het oog op het milieu dus een verstandige keus.

Nadelen

 • Onderhoud: graniet is van nature licht poreus. Uw keukenblad moet daarom af en toe geïmpregneerd worden.
 • Prijs: graniet is relatief duur.
 • Radioactiviteit: graniet is van nature licht radioactief.

Radioactiviteit

Graniet bevat van nature een klein beetje (10 tot 20 deeltjes per miljoen) radioactief uranium. Bij het vervallen van dit uranium komen kleine hoeveelheden straling vrij. Het gaat hier echter om dusdanig geringe hoeveelheden, dat het pas een probleem wordt indien uw woning zich op graniet bevindt. Eén van de vervalproducten van uranium is echter het radioactieve edelgas radon. Dit radioactieve gas is op roken na de grootste oorzaak van longkanker. In geval van een standaard keukenblad van enkele centimeters dik zijn de hoeveelheden echter dusdanig gering, dat het gezondheidsrisico nihil is. Zorg er voor de zekerheid wel voor dat de ventilatie van uw keuken adequaat is, zodat het radongas zich niet kan ophopen. Zie voor meer informatie het dossier radongas van het ministerie van VROM.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie het aanrechtblad.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

12 gedachten over “Granieten aanrechtblad”

 1. Ik heb een granieten aanrechtblad, Zwart M, de hardste granietsoort die er is. Als ik in een pan heb geroerd, en leg die lepel op het aanrechtblad, wordt dit een lichte vlek, evenals een kop thee, deksel, noem maar op, alles wordt een lichte vlek, die er niet uit te krijgen is. Na enkele weken verdwijnt de vlek uitzichzelf, maar iedere dag komen er ook nieuwe bij. Dus altijd een gevlekt blad.
  In mijn oude huis had ik ook zo’n zelfde blad, en daar was niets mee aan de hand.
  Ik heb de granietzaak er al bij gehaald, zij proberen van alles, maar niets helpt. Impregneren ook niet.
  Ik vraag me af wat dit kan zijn?
  Met vriendelijke groet,
  M. Heijselaar

  Beantwoorden
 2. Kort geleden is bij ons een granieten aanrechtblad geplaatst op het kookeiland (2,5m x 1,20m); Kleur Gris Fino Scuro. Bet blad vertoont vele lichte banen/vlekken alle richtingen uit. Wij zijn hier erg van geschrokken. Dit hebben wij nooit geweten. Iedereen die langskomt schrikt van dit blad. De importeur en de keukenboer verzekeren ons dat een blad geheel in orde is en natuurlijke elementen zijn. Wij twijfelen hieraan. Hoe kunnen wij dit laten toetsen? Ik heb de foto’s op de PC staan.
  Hoe lossen we dit op?

  Beantwoorden
 3. Ik heb bij mijn schoonmaakklus ovenrekken schoongemaakt met ovenreiniger. Nu zitten er allemaal donkere vlekken op het granietenblad, hoe krijg ik die er weer uit. Help,

  Beantwoorden
 4. We hebben een granieten aanrechtblad in onze keuken.
  Nu staat op het aanrechtblad een koffieautomaat en is er een tijd lekkage geweest van het apparaat waardoor op het aanrechtblad kringen van water en kalk is onstaan.
  Hoe kunnen we het aanrechtblad weer als nieuw krijgen??

  Met vriendeljke groet,

  Beantwoorden
 5. Naast graniet is ook composietsteen een perfect materiaal voor aanrechtbladen.

  Het heeft een homogeen toplaag, waardoor er geen vocht kan doordringen. Daarnaast zijn er veel kleuren te creeren door de toevoeging van kleurstoffen.

  meer info evt op onze site.

  Beantwoorden
 6. Onderhoudsvrij aanrechtblad?
  Neem composietsteen!

  Wij leveren composiet van o.a Compac en Silesotne, dus hoogwaardig composiet, maar dan wel tegen de beste prijzen van nederland.

  Daarnaast leveren we ook graniet en Terrazzo.

  Slechts 2 weken levertijd, en enorm vele keus!
  En bij ons bent u nog echt klant, gene ordernummer!

  Beantwoorden
 7. Ls.

  wij hebben een gezoet granieten aanrechtblad Zwart. Nu wordt het blad langzaam wat matter,
  Is er een soort was of iets dergelijks waarmee ik de glans weer op kan halen? en zo ja verkoopt u dat ook?
  In afwachting van uw antwoord,
  Met vr, groeten
  H.Nijkamp
  Haremakers 14
  1531 lc Wormer
  Tel 075 6425365

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This