Vloer betegelen

De vloer betegelen is een klus die vanwege de benodigde precisie vaak wordt uitbesteed aan specialistische tegelzetters. Tegels zijn vanwege het frisse uiterlijk en het water-bestendige karakter de natuurlijke keuze voor vele vloeren. Om ervoor te zorgen dat de tegels de continuë voetenparade van de woonkamer of het warm-koud nat-droog regime van de badkamer overleven, is het van belang dat het betegelen van een vloer goed gebeurt. Een ervaren doe-het-zelver met de nodige geduld en precisie kan deze klus prima zelf oppakken. In deze stap-voor-stap gids leggen we uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

Stap 1: egalisatie

Het eerste wat we moeten doen, is ervoor zorgen dat het te betegelen oppervlak egaal is. Maak de vloer eerst helemaal droog en stofvrij. Vul vervolgens eventuele naden of kieren met een voegmiddel en strijk de vloer af met cement of gebruik een speciale vloeregalisatie. Deze dunne betonsoort vloeit vanzelf egaal uit over de vloer als u het over de vloer giet. Eventueel kunt u met een plakspaan afstrijken; zorg ervoor dat alle hoeken gevuld zijn. Tegelt u bovenop een anhydriet topvloer, houd er dan rekening mee dat u eerst de gladde toplaag dient weg te schuren alvorens u egaliseert. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat uw tegelvloer los komt te liggen. Belangrijk: werk altijd naar de deur toe! Op deze manier voorkomt u dat u in een hoekje van de kamer vast komt te zitten!

Stap 2: voorbereiding

Alvorens u begint met tegelen, is het uitermate verstandig te beginnen met een ‘droge’ planning. Dit is niet meer dan een lijnenset die u gebruikt als gids om het tegelwerk recht en even te laten verlopen. Leg een rij tegels langs de muur en gebruik voegkruisjes om ervoor te zorgen dat u overal even brede voegen gebruikt. Past de laatste tegel niet, meet dan de afstand tussen de een-na-laatste tegel en de muur. Teken deze afstand af op een tegel; u zult de tegels op deze grootte moeten snijden om het geheel goed te laten passen. Is het restant erg klein, overweeg dan bredere voegen of snijd een stukje van de eerste tegelrij af om een netter resultaat te krijgen. Doe hetzelfde met de muur haaks op de eerste muur en snijd de tegels vervolgens op grootte.

Laat één tegel in de hoek liggen en stapel de rest op. De tegel in de hoek zal gebruikt worden om de eerste lijn uit te zetten waarlangs betegeld gaat worden. Teken de lijn met potlood of krijt; zorg ervoor dat de lijn goed evenwijdig is aan de muur waarlangs getegeld wordt. Controleer dit door op een aantal plaatsen de afstand tussen de muur en de lijn te meten.

Stap 3: lijm

Er zijn verschillende soorten tegellijm, maar de meest voorkomende soorten zijn de zogenaamde pastalijm en poederlijm. Pastalijm is kant-en-klaar, flexibel, maar hardt langzaam en is duur. Poederlijm is goedkoper, maar is een stuk minder flexibel en moet aangemaakt worden. In de meeste gevallen voldoet een waterdichte poederlijm prima, maar in geval van een vloerverwarming kan een flexibele pastalijm noodzakelijk zijn. Gebruikt u poederlijm, maak dan niet meer lijm aan dan u in een uur kunt verwerken. Zorg ervoor dat er geen klonten in de lijm zitten door het geheel goed te mengen; volg de instructies van het materiaal.

Als u de lijm aanbrengt, smeer deze dan op de vloer met een plakspaan. Gebruik de kartelrand van de plakspaan om de lijm in groeven aan te brengen; op deze manier kan de lucht makkelijker ontsnappen na het zetten van de tegel. Oefen voldoende druk uit op de plakspaan; als u een schrapend geluid hoort, is het goed. Zorg er wel voor dat de door u opgetekende controle-lijnen zichtbaar blijven!

Stap 4: zetten

Maak gebruik van voegkruisjes om ervoor te zorgen dat de voegen tussen de tegels even breed zijn. Leg de tegel voorzichtig neer en duw hem aan met gespreide vingertoppen en een draaiende beweging van de pols. Gebruik constante kracht bij het aanduwen van de tegels. Op deze manier voorkomt u dat sommige tegels hoger liggen dan anderen. Controleer regelmatig met een waterpas of de tegels goed liggen en op dezelfde hoogte in de lijm verzonken liggen. Een tegel die te hoog ligt kunt u ofwel iets verder aanduwen of zachtjes aankloppen met een rubberen hamer. Ligt een tegel te diep, haal hem er dan uit en plaats hem terug met iets meer lijm. Werk naar de deur toe, om te voorkomen dat u in een hoekje gedreven wordt en laat het geheel een dag drogen.

Stap 5: voegen

Voor de badkamer is het belangrijk dat u een waterdicht voegmiddel kiest. Kies tevens een kleur die goed bij uw tegels past. Meng het voegmiddel tot het ongeveer een dichtheid heeft van mayonaise (liefst iets minder). Gebruik een plakspaan om een flinke hoeveelheid voegmiddel aan te brengen en smeer het voegmiddel uit over de tegels. Zorg ervoor dat de naden goed gevuld raken met voegmiddel; wees royaal. Om ervoor te zorgen dat u de voegen goed dicht, strijkt u het beste over de voegen met de voegen mee. Vervolgens strijkt u diagonaal af. Werk van de wanden naar het midden toe.

Stap 6: uitwassen

Als de tegel gevoegd is, is het zaak het voegmiddel goed te laten drogen. Aai er met uw vinger overheen; blijft er geen voegmiddel achter, dan is het goed. Was het voegmiddel vervolgens van de tegel af met behulp van een natte spons, die u regelmatig boven een emmer uitknijpt. Wees niet té agressief en druk niet te hard op de spons, omdat u anders onbedoeld voegmiddel uit de voegen zelf kunt verwijderen. Een eventueel achtergebleven sluier kunt u met speciale sluierverwijderaar verwijderen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

4 gedachten over “Vloer betegelen”

 1. Beste hr/mevr.

  Ik heb een ruwe vloer waar nog vloerverwarmingsleidingen e.d. onder moeten komen. Is het dan toch het beste om dit alles in de cement te leggen en te egaliseren en daarna de plavuizen te lijmen?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  met vriendelijke groet,

  Henk de Leest

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Ik wil over de bestaande badkamervloer nieuwe tegels leggen. Nu is het zo dat de badkamervloer van verschillende kanten afloopt naar het doucheputje,

  Is het mogelijk om hieroverheen op dezelfde manier te tegelen?
  En missch nog lastiger… nu liggen er kleine rechthoekige tegels. Ik wil grote vierkante tegels neerleggen. Is dat mogelijk met een aflopende vloer?

  ALvast bedankt voor de reactie!

  mvg
  Lenie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This