Japanse tuin

Zelf een Japanse tuin aanleggen is niet eenvoudig. Bij de aanleg van een Japanse tuin wordt vaak uitgegaan van een bepaalde gedachte of symboliek. Er gaan hele studies aan vooraf om een juiste balans te vinden. Voor de gemiddelde tuinier zal het meer het aanblik zijn dan de achterliggende gedachte de reden zijn om een Japanse tuin aan te leggen. Ook straalt de tuin een zekere rust uit, waarin even onthaast kan worden in drukke tijden. Hieronder bespreken we enkele zaken die in het achterhoofd gehouden dienen te worden bij de aanleg van de tuin.

Om te bepalen wat voor elementen in de tuin worden verwerkt is het belangrijk te bepalen wat het doel gaat worden van de tuin. Wilt u bijvoorbeeld enkel uitkijken over de tuin, bijvoorbeeld ter inspiraties voor meditatie, dan is het uiteraard niet handig de kostbare ruimte te ‘verspelen’ aan een wandelpad. Een wandelpad in een Japanse tuin is natuurlijk logischer wanneer u veel ruimte heeft en wanneer deze naar een plek om te zitten leidt.

Diepte

Een goede Japanse tuin kenmerkt zich vaak door het gebruik van diepte. Dit kunt u bijvoorbeeld creëren door grote planten niet vooraan maar meer naar achteren te plaatsen. Ook een kleine heuvel halverwege de tuin kan dit effect opwekken. Plaats deze niet in het midden van de tuin maar meer naar de zijkant, zo blijft de kijkrichting naar de achterkant van de tuin vrij. Wanneer u een wandelpad wilt maken kunt u dit met stapstenen doen. Gebruik bochten in uw wandelpad met bijvoorbeeld een struik in de bocht waardoor de rest van de Japanse tuin een ‘verassing’ blijft. Dit effect wordt miegakure genoemd. Na de bocht kunt u lage beplanting plaatsen.

Kleur

Om rust te bewaren in de tuin is het noodzakelijk de kleurverschillen zo klein mogelijk te houden. Veel kleuren zorgen voor een bonte tuin, wat in strijd is met het idee om rust te creëren in de Japanse tuin. Meer ingetogen beplanting zal aantrekkelijker zijn dan veel verschillende kleuren bloemen. Natuurlijk kunt u gekleurde bloemen plaatsen in de Japanse tuin, maar doe dit met mate.

Water

Een fraai onderdeel van een Japanse tuin is natuurlijk water. Door dit toe te passen geeft het de Japanse tuin een extra dimensie. Maar ook hier zijn er enkele overwegingen die gemaakt moeten worden. Zorg er bijvoorbeeld niet voor dat een waterval veel herrie geeft of het water in een beekje te snel stroomt. Dat verstoort de rust in de Japanse tuin. Een rustig stroompje langs een terras of vlonder is echter een uitstekend idee, zeker als deze vlakbij de zitgelegenheid uitmondt in een vijver. Het slingerende wandelpad kunt u met behulp van een bruggetje (boogje op plat) over het beekje sturen. U kunt watertoevoer in de Japanse tuin regelen door gebruik van een kahehi. Het water stroomt dan via een bamboepijp het beekje in. Het geruis dat de kahehi geeft een rustgevend geluid. Water kan ook gesimuleerd worden door het gebruik van fijn grind, ook wel virtueel water genaamd.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This