Kozijnen

Kozijnen zijn er in drie hoofdsoorten: houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Qua grondstoffen maakt het, mits u kiest voor hout met een keurmerk, voor het milieu niet veel uit welk materiaal u kiest. Het te behalen voordeel zit hem dan ook vooral in de constructie en de isolatiewaarde (de zogenaamde U-waarde) van het kozijn. De U-waarde geeft aan hoe makkelijk het kozijn warmte doorlaat; een hogere waarde betekent een gemakkelijkere warmtedoorlating. U wilt voor uw kozijn dus een zo laag mogelijke U-waarde. In Nederland is vastgesteld dat een kozijn een U-waarde van maximaal 4,2 (W/m2 K) mag hebben. Op deze pagina zullen we de specifieke eigenschappen van zowel houten, kunststof als aluminium kozijnen bespreken.

Let op: indien u een kozijn vervangt, is het zeer sterk aan te raden direct dubbel glas (danwel een extra isolerende HR+of HR++ variant) te overwegen; hier is misschien wel de grootste winst te halen in het hele huis.

Houten kozijnen

Bij een houten kozijn is het uiteraard van het grootste belang dat u een goede houtsoort kiest. Hout heeft van nature de neiging te rotten en is minder stevig en minder resistent voor temperatuurverschillen. Met name het relatief goedkope zachthout (grenen, vuren) dat nog veel wordt toegepast heeft, mits goed onderhouden, een beperkte levensduur van ongeveer 10 a 15 jaar. Wilt u een kozijn met betere eigenschappen, dan zult u moeten overgaan tot aanschaf van een kozijn van hardhout. Let hierbij wel goed op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk, dat garandeert dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde plantages. Het belang van duurzame import heeft de prijs van hardhout wel opgedreven; voor een goed hardhouten kozijn betaalt u in de meeste gevallen al meer dan een kunststof kozijn.

De definitie van een ‘goed’ hardhouten kozijn is uiteraard subjectief, maar een belangrijke factor om op te letten is de isolatiewaarde. Moderne houten kozijnen hebben een profiel dat sterk gelijkend is op het profiel van een kunststof kozijn. Dat wil zeggen; met (dubbele) rubber dichtingen en een geïntegreerde waterhuishouding. Let er wel op dat hout van nature kromtrekt bij vocht- en temperatuursverschillen. Sommige kozijnen bestaan daarom uit kuislings verlijmd hout. Omdat kromtrekken echter inherent aan hout is, kan het zijn dat het deels buiten de garantie valt.

Kunststof kozijnen

Dankzij zijn lange levensduur en weerbarstigheid, zijn kozijnen van polyvinylchloride (PVC) de laatste jaren enorm populair geworden. Een goed kunststof kozijn kan, mits onderhouden, zomaar 50 jaar meegaan. Voor dit onderhouden wordt een speciale PVC-pasta gebruikt, die aangebracht wordt op plaatsen waar beschadiging aanwezig is. Daarnaast komen de kozijnen tegenwoordig met een recycle-garantie, wat niet verwonderlijk is, gezien het milieu-onvriendelijke karakter van PVC. Mocht u kunststof lelijk vinden, dan zijn er diverse hout-imitaties beschikbaar. Andere voordelen van kunststof kozijnen zijn onder andere de goede inbraakveiligheid, de brandvertragende werking, de waardestijging van uw woning en de grote verscheidenheid in beschikbare kleuren.

Een goed kunststof kozijn heeft minimaal drie rubber dichtingen, drie isolatiekamers en sluitnokken van roestvrij staal. De extra kamer die gecreëerd wordt door de extra rubbers, zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van het kozijn sterk verhoogt. Daarnaast zorgt deze ervoor dat zowel de vochthuishouding als de geluidsdemping van het kozijn sterk verbeteren. Al met al is het kunststof kozijn, in tegenstelling tot wat u misschien verwacht, het meest milieuvriendelijke kozijn dat u kunt aanschaffen. Dit vanwege de lage energiebehoefte bij de productie van het kozijn, de hoge isolatiewaarde, de recyclebaarheid en het besparen van bos. Tot slot een onderhoudstip; autowas geeft het kozijn een extra beschermlaag tegen weersinvloeden.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn zeer licht en, mits voorzien van een anodiseerlaag, vrijwel onderhoudsvrij. Het grote nadeel is dat het metaal Aluminium niet of nauwelijks isoleert. Tot circa 1980 werden nog veel ‘kale’ Aluminium kozijnen gebruikt in de bouw. Met name in het geval van een serre, is de kans aanwezig dat u een onvoldoende isolerend aluminium frame aantreft. Dergelijke kozijnen kunnen in de winter zelfs aan de binnenkant bevriezen en zijn zeer gevoelig voor condensatie. Om deze problemen te verhelpen, heeft men de hulp ingeroepen van de zogenaamde thermische brug; een kunststof onderbreking in het hart van het frame. Deze zorgt ervoor dat moderne aluminium kozijnen even goede isolatie-eigenschappen hebben als kozijnen van hout of kunststof. In de woningbouw gebruikt men tegenwoordig, mits voor aluminium wordt gekozen, uitsluitend thermisch onderbroken profielen. Vraagt u als particulier een offerte aan, let er dan goed op dat u expliciet een thermisch onderbroken kozijn vermeldt. Dergelijke kozijnen zijn misschien duurder, maar qua energiebesparing en comfort zijn ze de extra uitgave dubbel en dwars waard.

Aluminium kozijnen zijn in een breed kleurenspectrum beschikbaar; het is vaak zelfs mogelijk de binnen- en buitenkant een andere kleur te geven. Kiest u voor een thermisch onderbroken aluminium kozijn, houdt u er dan wel rekening mee dat dit de duurste optie is. Wilt u zeker zijn van een goede kwaliteit, inbraakveiligheid en isolatiewaarde, let dan bij aanschaf van een aluminium profiel op het zogenaamde VRMG-keurwerk

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This