Vliesbehang

Vliesbehang is behang dat uit meerdere lagen bestaat; een toplaag van vinyl en een basis onderlaag van glasvlies. Deze opbouw geeft het behang een aantal unieke voordelen, die met name het aanbrengen ervan sterk vereenvoudigen. Zo hoef je geen behangtafel te gebruiken en is het verwijderen van vliesbehang een kwestie van scheuren. Ook is vliesbehang dankzij de onderliggende glasweefselstructuur behoorlijk sterk. Let op: vliesbehang wordt vanwege de onderliggende structuur van glasvlies vaak verward met glasvezelbehang, maar glasvezelbehang en vliesbehang zijn wel degelijk heel andere dingen. Kijk uit dat u de twee soorten niet met elkaar verwart!

De voordelen

De grootste voordelen van vliesbehang bevinden zich op het gebied van aanbrengen en verwijderen. Daarnaast is het materiaal ook nog eens erg sterk:

  • Behangtafel: je hebt bij het ophangen van vliesbehang geen behangtafel nodig!
  • Sterker: vliesbehang is vanwege de glasvlies-structuur aanzienlijk sterker dan gewoon behang. Scheurtjes komen dan ook nagenoeg niet voor!
  • Probleemmuren: vliesbehang is vanwege de sterkte uitstekend geschikt voor problematische wanden. Haarscheurtjes worden probleemloos afgedekt en vanwege de opbouw in meerdere lagen zie je er niets meer van.
  • Geen krimp: vliesbehang heeft geen last van krimp, vertoont geen blazen en heeft geen inweektijd.
  • Verwijderen: vliesbehang is, mits juist aangebracht, baan voor baan droog te verwijderen.

Vliesbehang aanbrengen

Het volgende stappenplan helpt u in het vlekkeloos aanbrengen van uw vliesbehang:

  1. De ondergrond: omdat vliesbehang soms licht doorschijnend kan zijn, is het van belang dat de ondergrond geen sterke kleurcontrasten vertoont. Is dit wel het geval, gebruik dan een behangvoorstrijkmiddel om de muur egaal voor te strijken.
  2. Voorsnijden: maakt u gebruik van behang met een patroon, zorg er dan voor dat u de banen op de juiste afmetingen voorsnijdt. Deze stap is niet nodig bij egaal behang.
  3. Behangplaksel: gebruik alleen behangplaksel speciaal voor vliesbehang! Maak het plaksel aan volgens de voorschriften.
  4. De muur insmeren: in tegenstelling tot behangen met ‘gewoon’ behang, smeert u bij vliesbehang het behangplaksel rechtstreeks op de muur. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur een speciale behangplakroller, die zorgt voor een egaal en spatvrij resultaat.
  5. Behangen: u kunt het behang nu direct droog van de rol tegen de ingesmeerde muur aandrukken. Duw de strook stevig tegen de hoek met het plafond aan. Heeft u een schuinlopend plafond, kunt u de behangstrook het beste iets te lang nemen en tegen het plafond omvouwen. Als de strook ‘zit’, kunt u de uitstekende ‘flappen’ met een spatel induwen en vervolgens met een stanleymes verwijderen. Gebruik een schietlood om de stroken loodrecht uit te lijnen. Voorkom overlappingen met vorige banen.
  6. Aandrukken: vliesbehang is vrij stug. U kunt voor het aandrukken van de naden dan ook het beste een speciale rubberroller gebruiken.

U ziet het; vliesbehang aanbrengen is niet moeilijk. Het is van alle behangsoorten met afstand de meest eenvoudige in zowel aanbrengen als verwijderen.

Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang verwijderen is zo eenvoudig, dat er niet eens een stappenplan nodig is: u trekt het behang simpelweg baan voor baan droog van de muur! U hoeft niet te stomen, niet te weken en zult weinig last hebben van vastzittende stukjes. Over de glasvezel-ondergrond die achterblijft kunt u eenvoudig opnieuw behangen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

20 gedachten over “Vliesbehang”

  1. Hallo!

    Ga binnenkort de kamer van mijn dochter behangen met vliesbehang.
    Ik wil het bestaande behang er graag op laten zitten.
    Kan ik dan nog steeds de muur, en dus het oude behang, insmeren met lijm of kan ik dan beter de baan inlijmen en direct opplakken?

    Alvast hartelijk bedankt!

    Groeten, Dineke

    Beantwoorden
  2. hallo ..

    na vliesbehang precies volgens de instructie
    te hebben aangebracht, kwam ik vanmorgen in de kamer en zag ik tot mijn verbazing toch een heel klein naadje tussen de banen zitten, het gaat om misschien een millimeter maar is wel zichtbaar.
    Hoe kan dit ??
    m.v.g
    Anja

    Beantwoorden
  3. hallo ..

    na vliesbehang precies volgens de instructie
    te hebben aangebracht, zijn er nu het is gedroogd tussen de banen kleine naadjes ontstaan, het gaat om misschien een millimeter maar is wel zichtbaar.
    Hoe kan dit ??

    Johan Boonstra

    Beantwoorden
  4. “vliesbehang is vanwege de glasvlies-structuur aanzienlijk sterker dan gewoon behang”

    Opnieuw de nodige non-informatie.
    Wat is het nou:
    Vliesbehang (op basis van papier of vynil)
    of Glasvliesbehang (op basis van glasvezel)??????

    Volgens iedereen is glasvliesbehang zeer moeilijk te verwijderen, dit in tegenstelling tot vliesbehang.

    Beantwoorden
  5. De hele hal behangen met glasvliesbehang, om 7 deuren heen behangen; de rolbreedte van 106 cm is dan niet handig, wel voor lange muren !
    Direct na het behangen kon je er dwars doorheen kijken, alles was te zien, zelfs met wit stucmiddel gedichte gaatjes op een witte muur !
    De dag erna is het miscchien beter dacht ik. Helaas ! Het ziet er rampzalig uit, het behang zit er best netjes op maar je kijkt er dwars doorheen.
    Geen idee of je dat kunt sauzen maar dat was niet onze bedoeling.

    Beantwoorden
  6. Jan je hebt waarschijnlijk glasvezelbehang gehaald … dan zie je de muur er doorheen ja! had je voorlaten lichten want met dit behang is het juist de bedoeling dat je er met muurverf twee lagen overheen brengt.

    Had je dat niet gewild dan had je Vliesbehang moeten halen en geen glasvezel.

    Beantwoorden
  7. Ook vliesbehang is doorschijnend, zeker een probleem als je licht papier hebt!!!
    Je moet zorgen voor een witte ondergrond – eerst je muren verven voordat je gaat behangen. Als we goed voorgelicht waren hadden we dat dus nooit gekozen. Donder papier is prima en behangen gaat erg soepel. Helaas inderdaad minimale krimping, bij donker papier zie je dus een streepje. Iets over elkaar behangen dus.
    ps. en lees vooral de handleiding op de achterkant goed!!

    Beantwoorden
  8. Wij willen behangen met afneembaar vliesbehang (gelaagd vliespapier) en dit laat na het verwijderen een dunne vlies glasvezel na.

    Er wordt op vele sites vermeld dat gewoon hier over heen kan behangen worden, maar hoe zit het met verven?
    Dit is een huurhuis. Dus hoe zit het als de huurders na ons willen verven in de plaats?

    met vriendelijke groeten
    Olivier Bultynck

    Beantwoorden
  9. Ik heb geprobeerd vliesbehang te verwijderen zoals beschreven, maar helaas. Er komen slechts kleine stukjes af. Iemand een gouden tip om alles er goed af te krijgen ? Het moet eraf voordat de stucadoor alles komt aansmeren.

    Beantwoorden
  10. hallo, ik heb fotobehang en vliesbehang. het ziet er niet uit. alles komt er doorheen. vlekjes, bultjes enz. ik heb gaatjes gedicht, muur geschilderd, geschuurd en toch komt er van alles te zien. wat moet ik doen.

    Beantwoorden
  11. Ik heb dezelfde vraag als die Corné op 30 oktober 2015 stelde: Hoe haal je het vliesbehang er af? Volgens omschreven manier komen er alleen centimeters af. Ook “behang-afweek-middel” helpt niet.
    Graag tips en ideeën hoe het wel kan lukken!! B.v.d.

    Beantwoorden
  12. Wordt er ook door iemand antwoord gegeven, door iemand van de site?(sorrie, geen werkspot..) Of is het afwachten of wie dan ook de moeite neemt?
    groet, Tsjarlie

    Beantwoorden
  13. Zoals te lezen zijn er veel vragen over vliesbehang. Het aanbrengen is makkelijker dan het aanbrengen van vliesbehang. We houden regelmatig workshops waar mensen de verschillen tussen renovlies op papier- en op glasvezelbasis kunnen zien. Onze oefenmuur met radiator, hoek, kozijn, stopcontact en aansluiting met plafond kunt u oefenen. Tevens is er gelegenheid om vragen te stellen. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.easy-stuc.nl

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This