Betrouwbare aannemer gezocht: waar je op moet letten

Het laten plaatsen van een dakkapel, de aanleg van een serre, of het plaatsen van een nieuwe keuken. Voor de meeste doe-het-zelvers zijn deze klussen te groot om zonder hulp van een professional uit te voeren. Helemaal geen schande natuurlijk. Alleen dan begint de grote speurtocht naar de juiste vakman. In dit stuk laat ik, aan de hand van de 5 onderstaande punten, zien hoe je met een gerust hart de verbouwing kan uitbesteden aan een betrouwbare partij.

Inhoud

  1. Kosten
  2. Herken de cowboy
  3. Referenties
  4. Contact
  5. Afspraken

Kosten

Het inschakelen van een vakman kost natuurlijk geld. Voor je hier een besluit over neemt is het daarom belangrijk om te bedenken hoeveel je wil en kan uitgeven. Vraag daarna offertes aan bij verschillende partijen. Wees hierbij natuurlijk kritisch. De goedkoopte schilder of loodgieter, is niet automatisch de beste schilder of loodgieter. Vergelijk de verschillende offertes met elkaar en kijk goed of je verschillen ziet in materiaalkeuze van het eindproduct. Vraag altijd door wanneer hier onduidelijkheden in te zien zijn.

Herken de cowboy

In sommige segmenten zijn veel cowboys actief. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aannemers die met een geweldig verhaal jou een dakkapel verkopen, terwijl ze geen bestaand bedrijf hebben. Wanneer er na de geldoverdracht niet geleverd kan worden of na de levering problemen ontstaan met het eindproduct, dan kan dit veel ellende veroorzaken.

De kans dat je met een frauduleuze aannemer in zee gaat is te verkleinen door te letten op de volgende punten:

  • Is het bedrijf bekend bij de kamer van koophandel? Vraag het kvk-nummer op, wanneer dit niet te zien is op de website of offerte. Je kan nu zelf controleren of het bedrijf bestaat.
  • Google het bedrijf. Over een bedrijf waarvan beweerd wordt dat het heel veel goede keukens installeert, moet veel te vinden zijn. Komt er niets, of bijna niets boven, dan is dit geen goed teken. Wanneer er allemaal negatieve berichten te zien zijn, dan is dit uiteraard ook niet goed.
  • Beschikt de aannemer over de juiste certificaten? Een keurmerk, zoals bijvoorbeeld Bouwgarant, wordt landelijk erkend. Wanneer de aannemer gecertificeerd is, dan dient hij zich te houden aan landelijk erkende richtlijnen. Daarnaast biedt een gecertificeerd bedrijf een bepaalde zekerheid. Zo helpt een keurmerk in het geval van een faillissement bij de aanbetaling soms bij de terugbetaling van het geld.
  • Wil de aannemer de opdracht zwart of wit uitvoeren? Wanneer de aannemer aandringt om de verbouwing zwart, dus buiten de officiële cijfers om, uit te voeren, dan is dit een slecht teken. Het kan aanlokkelijk klinken. Een klus zwart uit laten voeren is immers vaak goedkoper. Uiteindelijk kan dit vervelend uitvallen. Ten eerste ben je strafbaar wanneer je bewust meewerkt aan de uitvoer van een zwarte opdracht, daarnaast kan zo’n opdracht niet door de bank gefinancierd worden, tot slot heb je weinig om op terug te vallen wanneer het geleverde werk achteraf gebreken krijgt.

Referenties

Via positieve verhalen van buren, vrienden of familie aan een vakman komen is ideaal. Wanneer er binnen je eigen netwerk geen geschikte aannemer beschikbaar is, dan zijn er verschillende betrouwbare websites waar referenties op te vinden zijn. Werkspot.nl is hiervan het bekendste voorbeeld. Wees ook hier kritisch, laat je niet gek maken door een enkele minder goede recensie, maar wees ook niet te snel tevreden met een enkele positieve recensie.

Je mag ervan uitgaan dat van ieder groot bedrijf wel een negatieve recensie is te vinden op internet. Mensen die recensies schrijven zijn over het algemeen namelijk heel tevreden, of juist heel ontevreden. Wel is het belangrijk om te weten waarom een klant ontevreden was, of hier op een goede manier op is gereageerd door het bedrijf en hoe oud de negatieve recensies zijn. Wanneer een fout goed is opgepakt, of wanneer het een slechte recensie betreft van tien jaar geleden, dan moeten hier niet te snel conclusies uit getrokken worden.

Positieve recensies zeggen ook niet altijd het hele verhaal. Een enkele positieve recensie, kan ook door de broer van de aannemer online zijn gezet. Positieve recensies zijn vaak specifiek en zijn op verschillende plaatsen op internet te vinden. Zie je alleen positieve berichten zonder diepgang (dus een nietszeggende opmerking), dan mag je twijfelen aan de waarde van deze berichten.

Is er weinig op internet te vinden, dan kan je altijd aan de aannemer vragen of hij je in contact kan brengen met eerdere klanten. Uiteraard is het hierbij extra belangrijk om kritisch te zijn.

Contact

Persoonlijk contact met de aannemer voor de klus begint is heel belangrijk. Een verbouwing gaat om grote bedragen, daarnaast wordt er in en aan je huis gewerkt. Je gevoel is hierbij niet te onderschatten. Mijn advies is daarom ook om altijd persoonlijk contact gehad te hebben, voordat je besluit om in zee te gaan met een aannemer.

Heb je het idee dat je gepusht wordt in je keuze, of heb je het idee dat de aannemer niet naar jouw wensen luistert, dan is het wellicht slim om geen samenwerking met elkaar aan te gaan.

Afspraken

Zet gemaakte afspraken die niet in offerte te zien zijn altijd in tweevoud op papier. Voor nieuwe afspraken is het aan te raden deze ook ter bevestiging op de mail zetten. Let hierbij op de volgende punten:

  • Begin van de opdracht
  • Duur van de opdracht
  • Aanvangstijd en vertrektijd op de werkdagen
  • Kosten
  • Moment van betaling
  • Voorwerk van jou (hele kamer leeg en afgeplakt?)

Bedenk altijd dat teveel informatie op papier weinig kwaad kan. Wanneer afspraken niet op papier zijn gezet, kunnen hier achteraf vervelende discussies over ontstaan.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

Plaats een reactie

Share This