De ijzerzaag

Een ijzerzaag is in veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Naast de ‘standaard’ metaalzaagbeugel, waarbij u met de hand een stuk ijzer kunt doorzagen, zijn er ook decoupeerzagen, reciprozagen en multitools die geschikt zijn voor het zagen van metaal. In onderstaand overzicht geven wij voor verschillende typen en prijsklassen onze aanbevelingen. 

Algemene informatie metaalbeugelzaag

De ijzerzaag is een bekende en veel benutte kracht in het arsenaal van de doe-het-zelver. De meest bekende uitvoering is de metaalbeugelzaag. Deze uitvoering van de ijzerzaag is een spanzaag met een smal zaagblad met een groot aantal fijne tandjes. Zoals de naam al zegt, is de ijzerzaag bij uitstek geschikt om metalen door te zagen. De tanden van de ijzerzaag happen bij een voorwaartse beweging een klein krulletje van het het te zagen materiaal af, wat bij de terugwaartse beweging weer wordt losgelaten. De meeste ijzerzagen hebben een pistoolgrip (handvat), al zijn er ook ijzerzagen (de zogenaamde juniorzaag)met een simpele grip die in het verlengde van het zaagblad ligt. Over het algemeen geldt, dat hoe dikker het te zagen materiaal, hoe grover het zaagblad dient te zijn. Het soort materiaal dat u met de zaag kunt zagen, is verder afhankelijk van de manier waarop de zaagtanden gezet zijn (de zogenaamde ‘vertanding’):

  • Normale: een normaal gezet zaagblad (de ‘driehoeksvertanding’) werkt optimaal op zachtere metalen waarin geen ijzer verwerkt zit. De zaagtanden liggen vlak tegen elkaar aan en zijn om en om links- en rechtsom gebogen.
  • Raker: ideaal voor het zagen van dikkere metalen. De zaagtanden zijn in sets van drie gezet.
  • Golvend: de keus voor een hard, dun metaal. De tanden zijn in een golvend patroon van links naar rechts gezet voor een vloeiende, fijne snede.

Het frame van een ijzerzaag kan zowel vast als verstelbaar zijn. Een verstelbare zaag kunt u dusdanig aanpassen, dat u langere of korte zaagbladen in het frame kunt plaatsen. Een zaagblad heeft een gat aan beide einden, waarin de uitsteeksels van het frame geplaatst worden. Een verstelbare ijzerzaag is iets duurder, maar de veelzijdigheid is zijn meerprijs waard.

De ijzerzaag gebruiken

De ijzerzaag wordt vaak misbruikt. Een misvormd of gebroken zaagblad is dan ook absoluut geen zeldzaamheid. Om dit te voorkomen, volgt u de volgende regels:

  • Zaag langzaam: één van de meest gemaakte fouten. Het is bij een ijzerzaag van belang dat u langzaam zaagt. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de tanden verbuigen of dat het zaagblad breekt. De hitte die vrijkomt bij het te snel zagen, draagt alleen maar bij aan verdere vervorming van het zaagblad. Zaag harde metalen op een lager tempo dan zachte materialen.
  • Zet het te zagen metaal vast: met name in geval van een pijp, is het van belang dat u het te zagen materiaal vastzet.
  • Voorkom oververhitting: bij wrijving van metaal op metaal komt veel hitte vrij. Om te voorkomen dat het zaagblad oververhit raakt, kunt u een paar druppels olie in de zaagsnede plaatsen.
  • Gebruik het hele zaagblad: maak lange halen, door het hele zaagblad te gebruiken, zaagt u efficiënter.

Algemene informatie decoupeerzaag

Met een decoupeerzaag is het relatief eenvoudig om snel een vorm uit te zagen. Met de verschillende, vaak al bijgeleverde, zaagbladen is het mogelijk om een decoupeerzaag onder andere voor hout en metaal te gebruiken. De zaagbladen van een decoupeerzaag zijn ongeveer 5 tot 10 centimeter lang en worden door het apparaat op en neer bewogen. Een decoupeerzaag is handig wanneer in een dun voorwerp gezaagd moet worden, bijvoorbeeld een metalen plaat. Hoewel het met een decoupeerzaag goed mogelijk is om figuren uit te zagen, is het aan te raden om eerst te oefenen op een stuk metaal wat niet gebruikt gaat worden.

De decoupeerzaag gebruiken

Voor het gebruik van de decoupeerzaag is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Zorg voor een overzichtelijke en opgeruimde werkplek. Dit maakt de kans op een ongeluk een stuk kleiner, bovendien hebt u nu goed de ruimte om te zagen.
  • Zet de metalen plaat voor dat u gaat zagen goed vast. Hiermee voorkomt u dat de plaat gaat schuiven of trillen tijdens het zagen.
  • Zorg ervoor dat u zelf stevig staat.
  • Let op uw veiligheid. Ook wanneer u maar een klein beetje hoeft te zagen, kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld een splinter in uw oog terecht komt. Dit is zeer eenvoudig te voorkomen door vooraf een veiligheidsbril op te zetten. Daarnaast is het gebruik van een stofmasker en een gehoorbeschermer aan te raden.
  • Wanneer u een decoupeerzaag met snoer gebruikt, is het belangrijk dat u voor u begint nagaat of het snoer nergens achter kan blijven hangen. Ook is het handig om vooraf te weten of het snoer lang genoeg is om de klus te voltooien.
  • Laat de zaag het werk doen. Wanneer u teveel kracht zet, dan verbuigt u mogelijk het zaagblad. Hierbij is het echter wel heel belangrijk dat u de decoupeerzaag stevig vasthoudt.
  • Wanneer het toerental ingesteld kan worden, dan is een laag toerental aan te raden. Dit voorkomt een oververhit zaagblad.
  • Houdt een lage zaagsnelheid aan. Bij harde materialen, zoals metaal, is het belangrijk om niet te snel te zagen.
  • Bij het zagen van bochten is het aan te raden een smal zaagblad te gebruiken en scherpe bochten in meerdere etappes te zagen.

Algemene informatie reciprozaag

Een reciprozaag kan gebruikt worden als ijzerzaag. Dit type zaag heeft een smal zaagblad en is hierom vooral geschikt voor grovere zaagklussen en voor het zagen in kleine ruimtes. Een reciprozaag maakt zaagbewegingen als een handzaag, maar is dan elektrisch aangedreven. Met een zaagblad die geschikt is voor ijzer, is de reciprozaag heel geschikt om buizen door te zagen en voor sloopwerkzaamheden. Vergeleken met een decoupeerzaag is de reciprozaag geschikt voor klussen waarbij kracht belangrijker is dan precisie.

De reciprozaag gebruiken

  • Zorg ervoor dat je stevig staat. Leun bijvoorbeeld tegen een muur. Een reciprozaag wordt vaak gebruikt voor grove werkzaamheden waar kracht bij komt kijken. Wanneer u niet stevig staat, dan verliest u snel uw evenwicht zodra het object is doorgezaagd. Ook kunt u met een reciprozaag te maken krijgen met een terugslag van het apparaat wat u uit balans kunt brengen.
  • Gebruik bescherming. Ook wanneer u maar een klein beetje hoeft te zagen, kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld een splinter in uw oog terecht komt. Dit is zeer eenvoudig te voorkomen door vooraf een veiligheidsbril op te zetten. Daarnaast is het gebruik van een stofmasker en een gehoorbeschermer aan te raden.
  • Aangezien een reciprozaag vaak wordt gebruikt in sloopwerkzaamheden is het extra belangrijk om vooraf goed na te gaan wat u mogelijk tegen zult komen tijdens de zaagwerkzaamheden. Lopen er bijvoorbeeld kabels, of pijpleidingen in de buurt waar u wilt zagen?
  • Plaats het zaagblad recht op het te zagen object en zet een lichte druk om vibraties te minimaliseren.
  • Ontkoppel de reciprozaag altijd van het stroom wanneer een zaagblad vervangen moet worden.
  • Wanneer een zaagblad licht gebogen is, dan is deze vaak nog herbruikbaar nadat deze met een hamer wordt rechtgeslagen.
  • Zaagbladen zijn vlak na gebruik vaak nog gloeiend heet. Houd hier rekening mee, zo voorkomt u verbrande vingers.

Koopgids ijzerzaag 2020

Bahco 319

Met de Bahco 319 heeft u een degelijke metaalzaagbeugel van het Zweedse merk Bahco. Gemakkelijk om nieuw zaagblad aan te brengen. Deze ijzerzaag zit prettig in de hand en is met twee handen te bedienen. Het sterke frame van de Bahco zorgt ervoor dat de spanning op het blad blijft, waardoor de zaag niet snel verspringt tijdens het zagen.

Deze beugelzaag is aan te raden wanneer u bijvoorbeeld een metalen buis doorzaagt. Wanneer grote stukken metaal op maat gezaagd moeten worden, of grote hoeveelheden metaal, dan is een elektrische ijzerzaag aan te raden.

Nicholson 4in1 Metaalzaagbeugel

Nicholson staat bekend als een innovatief merk. Dit is ook terug te zien in de Nicholson 4in1 Metaalzaagbeugel. Met een simpele handeling is deze zaag zowel te gebruiken om rechte stukken in een hoek van 90 graden te zagen, als schuine stukken in een hoek van 45 graden. Op deze manier is vlakzagen gemakkelijk uit te voeren. Daarnaast is de klapgreep volledig inklapbaar, dit maakt het mogelijk de zaag in kleine ruimtes te gebruiken. Dit model van de Nicholson is zelfs om te bouwen tot een reciprozaag.

Wel moet er gemeld moet worden dat het gewicht en de opbergruimte voor de zaagjes als minpunten worden ervaren. Toch mag gerust geconcludeerd worden dat dit een bijzonder product is.

Bosch PST 800 PEL Decoupeerzaag

Deze decoupeerzaag van het merk Bosch is klein van formaat. Om deze reden is de zaag heel wendbaar. Positief aan de PST 800 PEL van Bosch, is dat de gebruiker weinig trillingen ervaart tijdens het zagen. Daarnaast bevat deze decoupeerzaag een blaasfunctie en een lampje waardoor je gemakkelijk ziet wat je zaagt. Dit maakt het volgen van een gemarkeerde lijn een stuk eenvoudiger. De zaag beschikt daarnaast over een handig opbergbakje boven in het apparaat. Hier kunnen in totaal 6 zaagbladen worden opgeborgen. Een verbeterpunt is wel dat het zaagblad niet heel eenvoudig is te vervangen.

Makita JR3050 Reciprozaag

Makita staat bekend als een kwalitatief hoogstaand merk. De Makita JR3050 Reciprozaag doet de naam Makita eer aan. De zaagjes zijn heel gemakkelijk te vervangen, zonder dat het blad aangeraakt hoeft te worden. Het apparaat is krachtig en geschikt voor de zwaardere klussen. Met de verschillende bijgeleverde zaagbladen kan er door hout, metaal en PVC gezaagd worden. Als minpunt wordt wel genoemd dat er enkel drie verschillende zaagbladen worden bijgeleverd. Hoewel deze reciprozaag van Makita wat zwaar in de hand kan liggen, is het een eenvoudig te bedienen no-nonsense apparaat. Kortom een geweldige keuze.

Bosch PSA 700 E Reciprozaag

Voor een reciprozaag is de Bosch PSA 700 E niet heel duur. Deze reciprozaag is vooral geschikt voor de doe-het-zelver. De verschillende zaagbladen zijn inbegrepen bij de aankoop. De zaag ligt comfortabel in de hand en is gemakkelijk in gebruik. Een groot voordeel van een reciprozaag is dat deze ook zeer geschikt is voor het zagen van takken. Een minpunt van de Bosch PSA 700 E is dat de beveiliging van de zaag beter had gekund, de zaag heeft namelijk geen veiligheidshendel.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “De ijzerzaag”

  1. de sleutel van een fietsslot is kwijt. Ik probeer het slot door te zagen maar dat gaat niet of zeer zeer weinig. Welke zaag moet ik in mijn zaagbeugel zetten ?
    P>S> ik ben 75 en geen fietsendief.

    Beantwoorden
  2. ik zou eerder een dremel, cirkelzaag of eventueel decoupeerzaag gebruiken. Met een handzaag kun je het beste een rakerblad gebruiken. Ook zijn er bij de betere ijzerhandels speciaal staalzaagjes te vinden. Vergeet niet dat dit zeer hard staal is en dus lastig door te zagen

    Beantwoorden
  3. Ik moet ook lennart gelijk geven, zelf zou ik gebruik maken van een decoupeerzaag. Natuurlijk moet je ook zelf weten met welk materiaal je het liefste werkt!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This